Wanneer je een prachtige en functionele tuin wil creëren, is het belangrijk om een zorgvuldige planning en selectie te maken van planten die zowel visueel aantrekkelijk als veerkrachtig en efficiënt zijn. Hier lees je welke keuzes vaak gemaakt worden door tuiniers over de landsgrenzen heen en welke planten unieke eigenschappen en voordelen hebben voor bijna elke tuinomgeving. 

Osmanthus of schijnhulst

Osmanthus, waarschijnlijk meer gekend als schijnhulst, is een veelzijdige groenblijvende struik of kleine boom, die bekend staat om zijn veelzijdigheid en aantrekkelijkheid.  De glanzende, donkergroene bladeren en de heerlijk geurende bloemen zijn voor veel tuiniers voldoende redenen om deze struik in hun tuin te planten. Schijnhulst biedt dan ook veel voordelen voor elke tuin en tuinier. Deze prachtige struik voegt een vleugje elegantie en schoonheid toe aan je tuin, en dat van in de lente tot vaak in de vroege winter. Verder is schijnhulst erg veelzijdig. De compacte groeiwijze zorgt ervoor dat je hem zowel als haagplant, bodembedekker als solitaire plant kunt gebruiken. Je kunt hem ook in een pot op je patio of balkon zetten. Wat veel tuiniers zo fijn vinden aan schijnhulst, is dat deze plant erg makkelijk in onderhoud is. Bovendien is hij bestand tegen veel plagen en ziektes. Verder gedijt hij zowel in zonlicht als in halfschaduw, en kan hij overleven in veel verschillende grondsoorten. De bloempjes van de schijnhulst trekken bijen en andere bestuivers aan. Deze beestjes zijn een aanwinst voor alle planten en bloemen in je tuin.

Ligustrum of liguster

Een andere populaire plant uit de olijffamilie is de liguster. Zijn dichte begroeiing, glanzende bladeren en de mogelijkheid om er een haag mee te vormen, maken van liguster een geliefde plant bij elke tuinier. Vaak wordt liguster gebruikt als haag, omdat de dichte groeiwijze en zijn snelle groei privacy creëert in je tuin en ervoor zorgt dat nieuwsgierige passanten niet binnen kunnen kijken.  Verder is liguster ook erg onderhoudsvriendelijk. Je kunt hem gemakkelijk vormen tot een haag, boog of bol, en de plant is bestand tegen veel plagen en ziekten. Verder vereist hij weinig speciale zorgen. Een ander voordeel van deze plant is dat hij, net als schijnhulst, goed gedijt in verschillende bodemtypes en zowel in volle zon als in lichte schaduw goed kan overleven. Ook bij deze planten zijn de bessen geliefd bij de fauna in je tuin. Vogels zijn dol op deze besjes en zullen zich dan ook graag in je tuin komen nestelen.

Combineer esthetiek met functionaliteit

Door bij het opmaken van je tuinontwerp, schijnhulst en liguster slim te integreren in je tuin, combineer je al hun voordelen. Niet alleen creëer je zo een aantrekkelijke en leefbare buitenruimte, bovendien geniet je ook van ecologische voordelen, geurige bloemen en groenblijvende privacy. Het gemakkelijke onderhoud van deze planten zijn nog een extra voordeel. Beide planten bieden dan ook een scala aan mogelijkheden voor zowel doorwinterde tuiniers als weinig ervaren mensen met groene vingers.