Indien je van plan bent om je eigen woning te bouwen, zijn er enorm veel zaken waar je aan moet denken en waar je rekening mee moet houden. Zo mag je pas beginnen bouwen wanneer alle vergunningen die hiervoor nodig zijn, zijn toegekend. Hou er rekening mee dat sommige vergunningen maanden in beslag kunnen nemen. Vraag dus zeker tijdig alle dingen aan bij de juiste instanties.

Beton

Wanneer het proces van het bouwen van start kan gaan, heb je natuurlijk allerlei materialen nodig om je woning effectief te bouwen. Er zijn verschillende structuren waaruit je kan kiezen, maar beton is nog steeds een van de meest gekozen materialen omdat het heel wat voordelen heeft. Het is namelijk erg stevig en duurzaam. Daarnaast heeft het ook een isolerende functie, wat altijd positief is. Zo worden niet enkel geluiden van buiten gedempt, het zorgt ook voor een lagere energiefactuur. Een ander voordeel is dat je heel veel kanten uit kan met beton, ook in de stijl die je wil gebruiken. 

Wie werkt met beton, kan natuurlijk niet zonder betonmolen. De functie van een betonmolen is eigenlijk heel eenvoudig. Je voegt grind, zand, water en cement samen in de molen die het op zijn beurt gaat mengen tot beton. Dit mengsel kan dan gebruikt worden bij de bouw van je woning.

Het plaatsen van beton lijkt niet moeilijk, maar er komt toch heel wat bij kijken. Wanneer je hier zelf niet veel kennis van hebt, schakel je best een expert in. Je bouwt normaal maar één keer een woning, dan zou het jammer zijn dat er nadien toch problemen mee ontstaan.

Silicone

Beton en een betonmolen worden dus voornamelijk gebruikt bij de opstart en de ruwbouw van je woning. Zodra je begint met de afwerking en delicate elementen bij de bouw van je huis, heb je natuurlijk ook materialen nodig waar je preciezer mee kan werken. Een goed voorbeeld hiervan is silicone. Je kent het ongetwijfeld wel om voegen van bijvoorbeeld tegels af te werken, maar silicone heeft heel wat verschillende functies.

Het wordt daarnaast ook gebruikt om kieren of naden dicht te kitten, net zoals aansluitingen die aan elkaar moeten gehecht worden. Net als beton heeft ook siliconen heel wat voordelen. Het is namelijk een heel elastisch materiaal waardoor het ideale product is om scheuren te voorkomen in de voegen van een ondergrond. Bovendien is het ook water- en schimmelbestendig.

Hou er wel rekening mee dat siliconen moeilijk te overschilderen zijn. Ben je toch naar een gelijkaardig materiaal op zoek waarover je ook moet kunnen schilderen? Dan kies je best voor een acrylaatkit. Een nadeel van acrylaat is dat het minder elastisch is dan silicone. Beide hebben hun voor- en nadelen en kunnen in verschillende situaties gebruikt worden.